Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Statisztika

Aktuális látogatók száma

Google Analytics

A Kolonics ügy

2008.07.21. 14:01 | Hunny | 4 komment

     2008. július 15-én a kora délutáni órákban feltévedtem a storyonline oldalára, ahol vezető hírként a néhai Kolonics Györgyről cikkeztek. Először hihetetlenül megdöbbentem, azt gondoltam, hogy valami tréfa. Aztán elolvastam az egész cikket, és immár számomra is világossá vált, hogy az aznap délelőtti edzésen rosszul lett, és valószínűleg hírtelen szívleállás következtében elhunyt Kolonics György.

     Valahogy még ekkor se tudtam elhinni az egészet, így felkeresetem az összes hírportált, és mindenhol hasonló írásokat olvatam. Ekkor jöttem rá, hogy a hír igaz. Velem együtt az egész ország megdöbbent a hír hallatán. Egyszerűen nem lehet elhinni. Imádta mindenki a kétszeres olimpiai kenust, aki két héttel később utazott volna az idei pekingi olimpiai játékokra. Menyasszonyával az októberi esküvőt tervezgették már, és a későbbi gyermekáldást. Ez lett volna Kolo következő álma. Csakhát a sors közbeszólt.

     És ekkor jön az én nagy szívfájdalmam. Továbbra is, egy hét elteltével ettől a hírtől hangos a magyar sajtó. Egészen pontosan nem ettől, de minden szál ide vezethető vissza. Szinte azonnal kezdődött a sárdobálózás. Először az edző emelte fel a szavát a mentősök ellen, mert 37perc múlva értek csak a helyszínre (ilyen esetben, reménytelen, hogy egy illetőt 10perc után újra lehet éleszteni). Ezt a mentősök cáfolják, és úgy 12percre teszik ők ezt az időt. Ezt az edző is belátja, de azt mondta, hogy az már a második hívás után volt. A diszpécser ellen fegyelmi eljárás indult. Kérdem én, akkoris elindítják az eljárást, ha nem egy ismert emberről van szó? Őszintén szólva nemhiszem. A következő vád az volt, hogy mért a város másik végéből küldték a mentőt? A közelben nemrég adtak át egy új mentőállomást, mért nem onnan? Az nem jut eszébe senkinek, hogy lehet za állomáson nem volt szabad kocsi. Persze a Metőszolgálat, és a helyszínre kiérő mentősök se hagyják annyiban ezeket a dolgokat, akiket még azért is kérdőre vonnak, mert nem használtak dephibrillátort. Nem vagyok orvos, sose tanultam annak, de a népszerű Vészhelyzet c. sorozatból tudom, hogy a műszer használata nem minden esetben lehetséges. Ezt talán a mentősök tudják a legjobban, akik még kiképzést is kaptak annak megfelelő, szakszerű használatáról. Szóval az életmentő csapat is felvette a kesztyűt a vádaskodások ellen, és nyilvánosság elé tárták azt a kérdést, hogy mik voltak azok a tapaszok Kolonics György testén? A másik fél természetesen hárít, és közben a jogászok megállapították, hogy ezt nem tehették volna meg a mentősök, orvosi titoktarás megszegése az újabb vád. Egyszóval mindenki hibáztat mindenkit, de közben tudjuk személyesen Kolotól, hogy már ő se bírta úgy az ipart, sokszor rosszul volt, már abba akarta hagyni a sportot, érezte, hogy 36 évesen kezd kiöregedni. Rendszeresen járt orvosi vizsgálatokra, élete utolsó hetében is ott járt, mindent rendben találtak nála. Egyszerűen elfáradt benne, nem bírta tovább a szervezete és feladta. Ez az a szomorú tény, amit nem képes senki se elfogadni. Pedig el kellene. Tudom, nem egyszerű. Főleg a családnak, a menyasszonyának, akinek olimpiai járadékot akarnak juttatni. Természetesen jó magyar szokás szerint ezért máris elkezdtek a másik zsebében, pénztárcájában kutatni, és azt vizsgálják jogos e.

    Annak tudnék most a legjobban örülni, ha mindenki abbahagyná a vádaskodást. Ha a Sors úgy akarta, Kolo akkoris eltávozik közülünk, ha 1 percen belül a mentők a helyszínen vannak, ha nincs az a tapasz a testén, ha használtak volna dephibrillátort. A Sorssal nem lehet felvenni a küzdelmet. Számomra most az lenne legésszerűbb, ha mindenki megpróbálná elfogadni ezt a tényt, ha nem vádaskodnának, csak csöndben Rá emlékeznének. Mert ezek a dolgok nem fogják már visszahozni az élők sorába.

Kedves olvasóim! Várom hozzászólásaitokat a témában, én zárom soraimat, és csöndesen búcsúzom Kolonics Györgytől Kosztolányi szavaival.

"Édes barátaim, olyan ez éppen,
 mint az az ember ottan a mesében.
 Az élet egyszer csak őrája gondolt,
 mi meg mesélni kezdtünk róla: „Hol volt...”,
 majd rázuhant a mázsás, szörnyü mennybolt,
 s mi ezt meséljük róla sírva: „Nem volt...”
 Úgy fekszik ő, ki küzdve tört a jobbra,
 mint önmagának dermedt-néma szobra.
 Nem kelti föl se könny, se szó, se vegyszer.
 Hol volt, hol nem volt a világon egyszer"

A bejegyzés trackback címe:

https://hoppacska.blog.hu/api/trackback/id/tr38578069

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Viktor · http://www.vikiszava.net 2008.07.21. 18:17:36

Nagyon szép búcsúzás! Azt hiszem, a magyar sajtóban senki nem ismerte fel ilyen józan valójukban a tényeket, mint Te. Az újságok az olvasottságért írnak, és a poltiikusok is hasonló okok miatt rohannak ki a mentők, közvetetten pedig a kormány ellen, amiért nem képes rendbe tenni az egészségügyet. De valóban, ez az egész most nem erről szól. Hanem arról, hogy az emberi teljesítőképességnek megvannak a határai, amiket lehet ugyan feszegetni, de vajon érdemes? Te is csak a kérdést tetted fel a soraid között, aztán hagyod, hogy az olvasó végiggondolja. Ez így jó.
Nekem az jutott eszembe erről, hogy évek, évtizedek óta nyújtott maximális erőfeszítés mellett a szervezet ki fogja követelni magának a pihenést. Lehet a következmény betegség, idegösszeomlás, a legszélsőségesebb esetekben pedig halál. Senki sem zsákmányolhatja ki a szervezetét gátlástalanul. Akárhogy is nézem, egészségesen meghalni a legnagyobb sportteljesítmény, amit az ember az életben elérhet. Durván hangzik, de így van.

Morgó Muki 2008.07.22. 16:44:16

Végigkommenteltem már egy-két Kolóról írt postot. Egyrészt, mert szívem csücske a kajak-kenu és Koló megérdemli, hogy "megvédjük", másrészt roppant módon zavar emberek abszolút tájékozatlansága, ami nem akadályozza meg őket abban, hogy vádaskodjanak. Örülök, hogy ennek itt nyomát sem látom.
Felvetnék egy másik kérdést, gondolatmentet. Miért most lett "mindenki" Kolója? Miért ült le úgy kajálni egy bevásárlóközpontban, hogy láthatóan rajtam kívül senki sem ismerte meg? Akkor miért nem volt "A Koló"? Miért ismerte meg a munkahelyem kb. 50%-a Puskás Petit (Érdemei elismerése mellett gőzöm sincs, ki volt.) és miért nem ismerte meg senki Pulai Imrét? (Persze ha meghalna, akkor ő is egyből "A Sumák" lenne.) Persze tudom, a média tehet róla. Ők emelik a magasba, majd ha elhasználták, dobják a mélybe sztárjaikat, ám a válasz nem lehet ilyen egyszerű. Ha letojnánk "BB Évit", akkor nem érné meg írni róla, de úgy tűnik, megéri.
Szerencsésebb lenne, ha Kolonics György halála az élő hősökre fordítaná figyelmünket. Így hát arra bíztatok minden olvasót, kalandra fel! Hétvégén a Margit - szigeten egy maréknyi olimpiai arany fog vízilabdázni. Tessék menni! És akkor el lehet mondani az unokáknak, Én láttam a Benedek Tibort vízilabdázni! Szegeden szinte kétévente van kajak-kenu világesemény. Irány Szeged! Hál' Isten én elmondhatom, hogy láttam a Kolót és bíztattam, hogy ikszedszerre is világbajnok legyen!

Hunny 2008.07.22. 17:59:01

Morgó Muki teljesen egyetértek veled! Te magad is megadtad a választ, hogy miért csak most ő "A mi Kolonk". Pontosan azért, mert eddig nem szerepelt a bulvár médiában. Néha megjelent, mikor nyert egy-egy érmet valamelyik versenyen és nagyon büszkék voltunk rá. De akkor sem a bulvár sajtóban jelent meg. Védte a családját, a magánéletét a különböző pletykáktól, botrányokról, én magam se, és valószínűleg sokan mások se tudták eddig, hogy menyasszonya van, nősülni készül. Én ezért is nagyon tisztelem őt, és még sok sportolót, hogy nem adja el a magánéletét, mikor tudjuk, hogy anyagi gondokkal küszköd, mert a sporthoz rengeteg pénz kell. És igen! Mindenki menjen sporteseményekre bíztatni a magyarokat! Ha valaki ezt nem teheti meg a helyszínen, legalább otthon üjön le a TV elé és bíztassa őket!

Karesz 2008.07.23. 00:24:18

A véleményedet én is osztom. Szerintem is felháborító az egész média cirkusz és felhajtás. Lassan eljutunk oda, hogy a sajtó és a média nem szól másról, csak botrányosan felfújt pénzhajhász cikkek közléséről. Az ugyan tény, hogy a cikkek igenis fontos és lényeges információkat közölnek az emberekkel, de az felháborító, ahogyan közlik. Komolyan nem értem, hogy van pofájuk néhány magukat újságíró és/vagy TV riporternek a sokadik bőrt is lehúzni egy olyan témáról, ami más veszteségéről, esetleg haláláról szól....
Természetesen a hír engem is megdöbbentett, ahogy az egész országot szerintem. Hihetetlen és váratlan veszteség érte Koló elvesztése által az egész kajak-kenu sportágat. Ugyan a magán életét tényleg eléggé jól sikerült megőriznie Kolónak, de azért szerencsére vannak, akik nem csak a szaftos bulvár hírekből értesülnek hazánk eredményeiről és reménységeiről...
Az én véleményem szerint is az élsportolók túlhajtják magukat, természetesen ez nem magyarázza meg a halála körülményeit, de talán segít megérteni, hogy a szervezete miért jelzett éppen ilyen formában....
No de, Ő elment, mi itt maradtunk, az élet akármilyen formában is, de megy tovább. Az ő helyét is más veszi át (legalábbis az olimpiai csapatban), reméljük, hogy hasonló képességű, és Koló utódjaként méltó sportoló kerül a csapatba, és pár hónap / év múlva az ő nevét is hasonló ismertség fogja övezni, mint a mai nap Kolóét, és kívánom ezt számára úgy, hogy ne egy rossz hír kapcsán kerüljön a köztudatb, hanem teljesítménye elismerése képp.
süti beállítások módosítása