Mult hétvégén a család nagyon nehezen döntötte el, hogy mit süssünk. Végül az én ötletem lett a befutó, így egy nagy tál tiramisut készítettünk:) Régebben is csináltunk már, de most egy új receptet próbáltunk ki, és azt is egy kicsit átalakítottuk (pl nem babapiskótával, hanem mi sütöttünk hozzá a piskótát)
Piskóta:
5db tojás súlyát megmérjük, és szétválasztjuk a sárgáját és a fehérjét. A sárgákat elkeverjük 5 evőkanál vízzel, majd súlyra ugyanannyi cukrot és egy zacskó vaníliás cukrot keverünk hozzá. Ismét teszünk hozzá 5 ek vizet,ugyanolyan súlyú lisztet mint a tojás és 1 sütőport hozzákeverünk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és óvatosan hozzákeverjük a másik masszához. Zsírozott-lisztezett tepsziben kb 30-40percig sütjük 170 fokon.
Megjegyzés: a tojások számától függ, hogy hány ek vizet teszünk bele, súlyától pedig a cukor és a liszt mennyisége. Ez alapján lehet kisebb/nagyobb adagot csinálni.
Krémhez:
Hozzávalók:
17dkg cukor
2db tojás
2,5dl tejszín
25dkg natur vajkrém
kb 6 adag kávé
rumaroma
1 ek zselatin
Egy tálban a két egész tojást kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a vajkrémet. Másik tálban a habtejszínt kemény habbá verjük, melyet óvatosan a vajkrémes masszához keverünk. A főzött zselatint hozzákeverjük.
Elkészítjük a rummal és cukorral ízesített kávét, meglocsoljuk vele a félbe vágott piskótát, rátesszük a krém felét, majd a piskóta másik felét is rátesszük és a maradék krémmel megkenjük. Megszórjuk kakaóporral és fél órára a hűtőbe tesszük.
Mondjuk én szívem szerint 2 adag krémet csinálnék, hogy még több krém legyen, de anya serint ez pont így megfelelő:)
Jó étvágyat!
A fénykép illusztráció:)